Estem a 1.500 € de la meta!

Estem a 1.500 € de la meta!

Si ens coneixes ja o ens segueix per xarxes, segur et sona el projecte Fènix, de reconstrucció d’unes aules a Chiapas, Mèxic, però estant a mitjan meta, t’ho expliquem també per aquí.

L’escola primària Guadalupe Victoria situada en la colònia Vicente Guerrero en Villacorzo Chiapas, va ser afectada fortament per un sisme el 7 de setembre del 2017.

Els murs van sofrir fallades estructurals severes, la qual cosa va obligar al desallotjament complet de l’edificació. Amb ajuda de pares de família i mestres es van construir unes petites aules provisionals per a la continuïtat de les classes.

L’associació Un Hogar Para Chiapas juntament amb Arquitectura Tècnica Sense Fronteres i la Fundació Toledo van col·laborar per a crear una proposta de restauració: Projecte Fènix. Es fonamenta en la utilització de materials obtinguts en la zona i tècniques constructives de baix impacte ambiental, que permetran transformar l’espai en un lloc segur, pràctic i on es puguin continuar construint somnis.

EL PROJECTE

El projecte es planteja per a un total de 838 m² i actua principalment en 3 aules afectades (51 m² cadascuna). Per a aquest s’aprofiten fonaments i solera de la construcció anterior, sobre els quals s’implanta una àrea rectangular allargada – per al millor aprofitament climàtic. Estructuralment, estarà conformat de pilars de concret i emplenat amb panells de bahareque.

Ambientalment, un primer criteri serà reduir la quantitat de ciment que ja és usual en obres de construcció, però que contribueix a la contaminació atmosfèrica. Quant als panells de bahareque, que reemplaçarien la fàbrica de maó, consisteixen en un sistema estructural de murs construïts amb un esquelet de fusta i guadua (bambú). La construcció amb aquesta tècnica implica sistemes de construcció simples i pràctics, que poden ser mantinguts i construïts fàcilment pels beneficiaris, utilitzant les habilitats locals i ajudant a l’adquisició de nous coneixements. Buscant la dissipació de calor i millora tèrmica, es desenvolupa un fals sostre de canya que servirà a més de separació acústica entre els salons.

LA META

Si t’interessa aquest projecte i t’agradaria recolzar a fer-lo realitat, encara ets a temps de col·laborar en el micromecenatge. Tenim una meta de 3.000 € (anem a la meitat!) que serviran per a la construcció dels murs de bahareque, portes, finestres i instal·lació elèctrica. El nostre objectiu òptim és de 5.000 €, per a poder cobrir a més les despeses de mobiliari per a les 3 aules, incloent-hi pupitres, pizarrones, cadires, projectors, prestatges i contenidors d’escombraries.